Haberler » 20 Bin Tl Kredi İle Başladı, Ödül Üstüne Ödül Kazandı

Giyilebilir çanta buluşu ile geçtiğimiz yıl Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na katılan ve 2 altın bir gümüş madalya alan Esin Öney, kadınlar için ilham kaynağı olacak bir girişimci. Tasarımcı-Buluşçu olarak uluslararası platformlarda Türkiye’yi defalarca temsil etme şansı yakalayan Öney ile hedeflerini konuştuk.
“Essin çantalı giysilerimi başlangıçta kapı kapı dolaşarak tanıttım. Tasarımlarımın beğenileceğine dair inancımı hiç yitirmedim. Bankadan 20 bin TL kredi çekerek, 150 adet ürettim. Hepsi Burada Kadın Girişimci Ürünleri’nde, Trendyol’da , Bilgi Üniversitesi Santral Müzesi’nde, Simay Bülbül ile Kapadokya’da satışlarım başladı. Ya batacak, ya çıkacaktım. Ve girişimcilik hikayem de böylece başlamış oldu. Gelişim Üniversitesi’nde kadınlar gününde tasarım alanında yapılan yarışmada jüri üyeliği yaptım, 2016 yılında Design Week e katıldım. Bu yıl çantalı, giysili, ana kucağı tasarımım ile Design Turkey’e katılıyorum”. Bu kısa hikaye; 44 yaşındaki İstanbul Adliyesi çalışanı Esin Öney’in çabalarının sadece bir kısmı.
Öney, patenti kendisine ait olan geçen eylül ayında düzenlenen ISIF 18 Uluslararası Buluş fuarında çantalı ihramı ile bronz madalya aldı. 2017 yılında Kore de düzenlenen Kadın Buluşçular Yarışması’nda 2 altın bir gümüş madalya kazandı. 2016 yılında ISIF 16 Buluş Fuarı’nda çantalı giysileri ile bronz madalya aldı. Şu an hacı adayları için tasarladığı giysiler ve çantalar için diyanetten onay bekliyor. Bir tek KAGİDER’in dikkatini çekememekten dolayı dertli.
Çantanızın özelliği nedir?
Essin Çantalı Giysi, inovasyon ile modern giyimi birleştirerek farklı bir yorum ile sunan ve tamamen ihtiyaca yönelik çözüm üretmeyi hedef alan bir tasarım. Markamın ilk çalışması olan çantalı giysiler, yetişkin ve çocukların sırt ya da omuzlarında çantalarını taşırken, karşılaştıkları tüm sorunlara çözüm getirmek amacı dizayn edildi.
Genellikle sırtta ya da omuzda taşınan çantanın omuz askısı kayarak yer değiştirdiği için taşıyan kişiyi oldukça rahatsız edebiliyor, çantanın ağırlığı omuz üzerinde tek noktaya yüklendiği için taşıyan kişinin omuz ya da sırtında ağrılar oluşmaya başlayabiliyor. Benim tasarımımda sırt çantası, omuz ve bel kısmında bulunan klipsler yardımı ile giysiye ekleniyor, bu sayede ağırlık tüm vücuda yayılıyor. Çanta askısı omuzdan kaymıyor ve kollar rahat hareket imkanına sahip oluyor. Yetişkin, çocuklar ve bebekli anneler için çok amaçlı kullanıma sahip olan bu çantalar giysiye eklendiği gibi omuz askılarının takılması halinde eklendiği yerden çıkartılarak ayrı ayrı da kullanılabiliyor.
Tasarımlar tamamen size mi ait?
Evet, tüm yaptığım çalışmalarım bana ait. İlk patent ve tasarım tescilini aldığım çalışmam çantalı giysi, ikinci tasarımım gizli askılı iç çanta, üçüncü tasarımım çantalı ihram, dördüncüsü ise çantalı elbiseli Ana kucağı.
Ürünlerinizi nerede yaptırıyorsunuz ?
Çizim ve fikirler tamamen bana ait. Tüm malzemelerini kendi zevkime göre alıyorum. Tasarımdan üretime geçirmek sancılı bir süreç maalesef. İlk olarak bir tekstil atölyesinde numune ürün yaptırdım ancak istediğim kaliteye ulaşamadım. Tekstil üretim merkezlerini teker teker gezip, yoğun bir araştırma yaptım. Kimisinin dikiş kalitesinden memnun kalmadım, kimisinin çalışma tarzı uymadı. Sonunda Zeytinburnu’nda daha önceden deri mont ve giysiler üretip satışını yapan bir atölyenin sahibiyle anlaştık. Onunla birlikte çalışıyoruz. Ürünlerimin kalite, dikiş ve görselliği benim için çok önemli. Essin markalı ürünlerim müşteri kitlesi ile buluştuğunda kaliteden ödün vermemeli, alışılmışın dışında ve farklı olmalıydı. Bunun yanında en önemlisi de fayda sağlamalıydı. Çalışmalarımın her biri butik ürün olduğu için büyük bir itina ve özenle usta ellerden çıkıyor. Sırt çantalarımı ise bu işte başarılı, model dikim yapan bir çanta atölyesinde diktiriyorum. Sonrasında da her iki ürünü birbirleri ile birleştirerek satışa sunuyorum.
Satışları nasıl?
Kullananlar ürün kalitesini görünce şaşırıyorlar, hatta uluslar arası dünya markalarından biri olduğunu düşünenler oluyor. Kullandığımız malzeme ve tasarımıyla gerçekten de North Face gibi dünyaca isim yapmış spor ürünlerle yarışacak düzeyde. Çantalı montlarımız Hepsi Burada online satış sitesinin Kadın Girişimci ürünleri arasında satılıyor. Trendyol’da da satışımız devam ediyor. Bu kanallar her yaştan ve kesimden tüketici profilini hedef aldığı için markanın tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca deri ile muhteşem tasarımlar dizayn eden ünlü tasarımcı Simay Bülbül ve eşi Serhan Sarıpınar’ın Kapadokya’da açtığı merkezde de yer alıyoruz. Merkezin özelliği sadece Türk tasarımcılarının eserlerinin sergilenip satışa sunulması. Bu açıdan ürünlerime yer verilmesi benim için gurur verici.
Diyanet onay verirse ne olacak?
Çantalı ihram yoğun ilgi gören bir çalışma oldu. Özel bir ürün olduğu için dinimizce uygun olup olmadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuruda bulundum. Olumlu yanıt alacağımı düşünüyorum. Müslümanların ibadetleri esnasında özel eşyalarını giysisine ekli gizli çanta ile taşıyacağından, ciddi faydalar sağlayacak. Sıvı geçirmiyor, dikiş içermiyor ve giysinin bütünlüğünü bozmuyor. Diyanet onayını alırsam hemen üretime başlamak istiyorum. Daha şimdiden Arap ülkelerinden talep geliyor. Bu tasarımda hızlıca yol alacağımı düşünüyorum.
Adliye’de işinize devam ediyor musunuz? Tasarım çalışmalarınızı ne zaman yapıyorsunuz?
Elbette. Yaklaşık 27 yıldır İstanbul Adliyesi’nde yazı işleri müdürü olarak mesleğimi icra ediyorum. Hafta içi tüm günüm Adliye’de geçiyor. Tasarım ve üretim çalışmalarım ise mesai sonrasında ve cumartesi günleri yapıyorum. Bu arada çok büyük keyif ve gururla hazırlıklarına başladığım güzel bir projeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Görev yaptığım İstanbul Adliyesi’nin güvenlik görevlisi, temizlik elemanları, danışma ve servis elemanlarının kışlık ve yazlık giysilerinin tasarımın işi bana teklif edildi. Yıllardır görev aldığım kurumun görevli personeli benim tasarımlarımı giyecek. Bu mesleki hayatımda aldığım en güzel ve en keyif verici çalışma olacak.
İnternet satışları nasıl gitti?
Günümüzde e-ticaret yolu ile satışlar oldukça başarılı ancak henüz markam çok yeni olduğu için hızlı satış olmuyor.
Yurtdışında da satış yapmak istiyor musunuz?
Elbette en çok istediğim bu. Ülkemizde inovatif ürünler yeni yeni önem taşımaya başladı, yurtdışında katıldığım fuarlarda çalışmalarım oldukça ilgi çekiyor. Hatta ülkelerinde satışının yapılmasını isteyenler de oldu. Birkaç ülkeye teşhir ürün gönderdim, dönüşlerini bekliyorum.
Kaynak : https://kadinmakami.com/20-bin-tl-kredi-ile-basladi-odul-ustune-odul-kazandi/
TÜM HABERLER
















































